Törvénysértően indulhatott a Mol hulladékkoncessziója

Megosztás

A kormány egy utolsó pillanatos törvénymódosítással elismerte, hogy a nagy állami hulladékkoncessziót elnyerő Mol nem teljesítette a szerződésben vállalt feltételeket – állítja a Transparency International (TI) az RTL Híradó beszámolója szerint. Vagyis a TI a friss fejlemények alapján úgy véli, semmis Mollal kötött szerződés.

A Mol hulladékkoncessziója – amelynek értelmében az egész országban az olajvállalat szervezheti meg a hulladékgazdálkodást a következő 35 évben – július 1-jével lép életbe. A Mol MOHU nevű leányvállaltának tavaly év végéig kellett minden szükséges engedélyt beszereznie és a szállításhoz szükséges kapacitásról szóló szerződéseket megkötnie. A Trancparency ki akarta deríteni, hogy ez megtörtént-e, de nem találták nyomát a nyilvános adatbázisban, azóta már perelik a céget az adatokért. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója szerint oka lehet annak, hogy nem elérhetőek a szerződésekről szóló adatok:

„Ha a Mol tényleg nem szerezte be 2022. december 31-ig az engedélyeket és nem kötötte meg a kapacitást igazoló szerződéseket, akkor a koncesszió, a 35 éves hulladékkezelési biznisz ugrott. Akkor ez a koncessziós szerződés nincs, nem jön létre a törvény erejénél fogva” – mondta az RTL-nek.

A jelenleg érvényes szabályok szerint a szükséges dokumentumok meglétét június 20-ig kell igazolnia a cégnek a kormány felé, de két napja került egy kis csavar a történetbe: benyújtottak egy salátatörvényt, amely szerint hogy akkor is teljesül a feltétel, ha nem a Mol vagy a MOHU, hanem valamelyik szerződött partnere rendelkezik a dokumentumokkal. „Úgy gondoljuk, hogy a Mol, illetve a magyar állam ezzel elismerte, hogy törvénysértően indul el a 35 éves hulladékkoncesszió” – mondta Ligeti.

A hulladékkoncesszió témája korábban azzal vonta magára a közfigyelmet, hogy Palkovics László akkori technológiai és ipari miniszter egy nyilvános megszólalásában úgy tűnt, mintha arról beszélne: direkt a Mol számára találták ki a a 35 éves koncessziós rendszert. Az eset után Hadházy Ákos parlamenti képviselő feljelentést tett hivatali visszaélés miatt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek